Fakta om bröstförstoringar m.m.


Om bröstimplantat

Ända sedan 1963 har man utfört bröstförstoringar med hjälp av implantat tillverkad av silikon och koksalt. Idag använder flera kliniker främst implantat av märket Mentor. Företaget Mentor har lång erfarenhet (mer än 25 år) av protestillverkning och utför sin produktion i Nederländerna. Patienter kan idag välja mellan hundratals olika proteser av olika storlekar och modeller som alla är testade för ett tryck på ca 600 kg samt en uttänjning av silikonskalet på 800%. Proteserna väger ungefär ett gram/cc (kubikcentimeter) och kostar ca. 10000 kr paret.

Siffror, siffror, siffror

- Varje år görs hundratusentals bröstförstoringar världen över.
- Bröstförstoringar började utföras på 60-talet.
- Bröstförstoringar är en av de vanligaste kirurgiska ingreppen i Sverige.
- Bröstproteser ska tåla ett tryck på 600 kg.
- Silikonhöljet testtänjs under produktionen och ska kunna tänjas ut 800%.

Om bröstet

Bröstet består av olika delar:

- Två muskler, en främre och en bakre bröstmuskel (Pectoralis Major och Minor). Vid en submusikulär placering av implantaten är det mellan dessa båda muskler som implantatet placeras.
- Fettvävnad.
- Mjukvävnad.
- Körtlar.
- Bröstvårta och vårtgård.
- Mjölkkanaler.

Vad är silikon?

Silikon är kemiska föreningar (polymerer) som består av väte, kol, syre och kisel. Man kan framställa silikon genom att upphetta kiseloxid (kisel och syre) tillsammans med kol under hög temperatur. Konsistensen kan vara gummiliknande, gelliknande eller flytande. Silikon kan finnas i bröstproteser, pacemakers, polermedel, handcreme, processad mat, tvålar, tuggummi, deodorant och mycket mer.

Fakta om projektion (implantathöjd)

Begreppet projektion används för att beskriva höjden av implantatet och vilken profil brsötet har. En mjuk profil är följden av en lågprojektion (implantatshöjd). En diskret bröstförstoring ger ofta en muk profil och en låg projektion. För en mer framträdande profil görs en högre projektion. I dagsläget (2011) finns det fem olika projektioner: TX, MX, MP, 540 samt 550. TX ger den lägsta projektionen och 550 den högsta projektionen.

Comments on this entry are closed.

{ 1 trackback }